Einde bestralingsperiode

Gepubliceerd op 6 oktober 2024 om 15:23

Afgelopen woensdag was het zover: mijn laatste bestraling! Het vaste ritueel ‘aanmelden, haarwerk af in de kleedkamer, geboortedatum opnoemen, op de plaat liggen, het masker opzetten, een scan maken en vervolgens een paar minuten bestralen’ werd mij per bestraling duidelijker. Dertien keer lag ik tien minuten vastgebonden met mijn masker aan de plaat en dacht ik na over mijn situatie op dit moment. Hoe meer bestralingen ik had gehad, hoe meer zorgen ik kreeg. De vragen ‘Waarom heb ik nog geen bijwerkingen? Zegt dit iets over de werking?’ hebben veel door mijn hoofd gespookt.

 

Waar ik veel bijwerkingen had verwacht, is deze periode mij heel erg meegevallen. Mijn radiotherapeut vertelde mij bij start van de bestraling zo’n 15 bijwerkingen, maar de bijwerkingen die ik heb gevoeld zijn op één hand te tellen. Voorbeelden daarvan zijn een stijve kaak, lichte irritatie in mijn mond en een opgezwollen wang. Ik mag dus zeker niet klagen ✨

 

Mijn radiotherapeut is zeer positief over hoe ik deze periode heb doorstaan. Dit voelt voor mij dan ook als een cadeautje! Uiteraard wil ik niet te vroeg juichen, want de bestraling werkt nog wel een tijdje door. Maar hoe verder ik van mijn laatste bestraling af ben, hoe groter de kans dat ik me fysiek goed blijf voelen.

 

Woensdag heb ik het stukje radiotherapie afgesloten en dat voelt dubbel. Ik ben blij dat de laatste bestraling is geweest, maar tegelijkertijd voel ik spanning. Dertien keer radiotherapie en één chemo zijn op dit moment de opties om mijn leven te verlengen. De optie radiotherapie valt nu weg en dat doet pijn. Het voelde veilig om de afgelopen weken tegen de tumor te strijden. Ze hebben nu nog één behandeling in de kast liggen en dan is het klaar. Dat vind ik confronterend..

 

De komende maand heb ik rust. Ook mentaal is dat nodig, want elke dag bestraling is en blijft intensief. In november start pas mijn chemo. Rond die tijd zal ook mijn scan gepland worden. Eerder kunnen ze geen goed beeld maken ivm zwellingen, dus mijn geduld wordt op de proef gesteld.

 

Ik ben dankbaar voor deze tijdrekkende behandeling en hoop met mijn hele hart dat ik hierdoor een positieve uitslag zal krijgen..


Reactie plaatsen

Reacties

Rita
15 dagen geleden

Lieve Jade,wat een mooi nieuws!!
Geniet van de komende periode!

Rosa
6 dagen geleden

https://www.dailymail.co.uk/health/article-13962537/scientist-cured-pancreatic-experimental-treatment.html?ico=related-replace

Nieuw artikel, of je er iets aan hebt weet ik niet, maar wilde het voor de zekerheid delen

X
Rosa

Marije
5 dagen geleden

Lieve Jade,

Met kippenvel en tranen van ontroering heb ik de opname gezien van jouw koninklijke onderscheiding gisteren. Zo zo terecht Lieve Jade dat jij dit lintje hebt mogen ontvangen! Ik kan me alleen maar aansluiten bij de woorden: 'Dank voor wie je bent en wat je doet!' Prachtmens! <3

Liefs Marije, een mama uit het Máxima

Rosa
5 dagen geleden

En: Je bent een HELDIN!!!! Van harte gefeliciteerd met je Koninklijke onderscheiding! Bedankt voor je kracht en positieve impact op andere, je bent een prachtig voorbeeld voor iedereen. Je hebt deze onderscheiding zo verdiend! Super trots op jou!

X
Rosa